Nachádzate sa tu

Ako ušetriť elektrinu v domácnosti: 2.časť

Ako ušetriť elektrinu v domácnosti: 2.časť

V poslednom blogu sme si povedali, čo vo všeobecnosti “žerie” elektrinu, a tak aj vaše úspory, v bežnej slovenskej domácnosti najviac. Dozvedeli sme sa, že množstvo elektriny potrebuje pre správne fungovanie elektronika, spotrebiče na varenie, chladenie a pod. Ujasnili sme si aj to, na čo sú vlastne dobré povinné energetické štítky, ktoré nájdete nalepené na každom elektrickom spotrebiči, čo vám povedia a ako sa v mnohých hieroglyfoch na nich vlastne orientovať.

V tomto blogu ale konečne prejdeme k veci, a teda do praxe. Ukážeme vám, že vaše účty nemusia siahať do nepríjemných astronomických výšok, stačí len, ak sa naučíte ako šetriť. Môžete tak urobiť pri bežných a nevyhnutných domácich prácach ako je varenie, pečenie, pranie či žehlenie… Ale ako na to?

Na tom, kde chladnička stojí, záleží

Chladnička kombinovaná s mrazničkou proste ide nonstop. Aby sa nám potraviny nepokazili musí byť stále zapojená a zapnutá, pochopiteľne je teda jedným z najväčších požieračov elektrickej energie z vašich zásuviek. Hneď ako si ju prinesiete novučičkú z obchodu ale môžete rozhodnúť o tom, koľko vás vlastne bude stáť jej prevádzka. V žiadnom prípade ju neumiestňujte k sporáku alebo inému teplému objektu, dajte ju na čo najchladnejšie miesto v kuchyni či komore. Je to priama úmera - čím teplejšie je v jej okolí, tým viac chladí… Pomôže ale aj disciplinovanosť pri jej používaní:

  • chladnička nie je televízor, nenechávajte ju zbytočne dlho otvorenú a neotvárajte ju príliš často,
  • pri starších modeloch chladničiek nezabúdajte odstraňovať námrazu,
  • z chladiča pravidelne odstraňujte prach.

Ak máte starú chladničku, odporúča sa ju vymeniť za novší model energetickej triedy vyššej ako A++. Investícia sa vám vráti čoskoro.

Pečte a vyvárajte, no s rozumom

Zaužívané postupy, stereotypy a tvrdohlavé varenie podľa našich mám a starých mám… to je realita v domácnosti mnohých gazdiniek, ktoré tvoria pokrmy tak, ako ich naučili. Aj vy predhrievate rúru, keď ste ešte ani nezačali váľkať cesto, či varíte veľké množstvo vody na cestoviny bez pokrievky? Chyba! Je čas na zmenu obzvlášť, ak je váš sporák elektrický. V tomto prípade sa každé jedno jedlo pripisuje aj na váš účet za elektrinu. 

Už kúpa hrncov môže ovplvniť, koľko elektriny pri varení spotrebujete. Zvoľte tie s čo najrovnejším povrchom, aby dobre priliehali na celú ohrievaciu plochu - zníži sa čas varenia, a teda aj doba, počas ktorej je sporák zapnutý. Vždy varte s pokrievkou, ak ju nemáte, teplo uniká do vzduchu a s ním aj vaše peniaze. Dvakrát rozumné nie je ani myslieť si, že ak dáme malý hrniec na väčšiu platňu, bude uvarené skôr. Nie je to pravda - doba varenia sa predlžuje a opäť teplo stúpa pekne okolo hrnca.

Pri pečení sa vyvarujte dlhého prehrievania rúry ak ešte nemáte čo do nej dať - radšej si počkajte, kým koláčik pripravíte a zapnite predhrievanie vtedy, chvíľočku počkať sa oplatí. Čo sa týka pečenia, ešte jedna rada nad zlato - keď už rúru vyhrievate, skúste v nej upiecť naraz viacero pokrmov.

Šetrní pomocníci

Úspornejšou formou zohrievania jedál či prípravy menších pokrmov je aj mikrovlnná rúra - jej používaním sa dá ušetriť až 70% energie. Takisto pri zohrievaní vody využite rýchlovarnú kanvicu - rýchlosť zohriatia sa rovná úspora. Aj umývačka riadu je dobrým pomocníkom - ide síce o prvotnú investíciu, no tá sa vám vráti. Až 5-krát viac vody miniete pri ručnom umývaní riadu, s umývačkou môžete ušetriť desiatky eur ročne.

Perte radšej na štyridsiatke

V prípade prania ide o energeticky náročnú záležitosť. Najlepšie je investovať do úspornejšej práčky, ktorá zváži bielizeň a podľa toho sa naplní vodou. Žiaľ, pri starších modeloch takáto možnosť neexistuje a je preto najefektívnejšie práčku napĺňať vždy na maximum, pretože využije toľko isto vody a energie aj na jeden pár špinavých ponožiek. O spotrebe energie rozhoduje aj teplota, na akej periete. Vzdajte sa predstáv, že vaše prádlo bude špinavé, ak ho neoperiete v horúcej vode - ak neperiete extrémne zablatené či znečistené oblečenie, preperte ho na 40 stupňov Celzia, stačí to a ušetríte. Predpierka je takisto energeticky náročná, ak ju nevyhnutne netreba, vypnite ju. Oplatí sa aj investovať do kvalitnejšieho prášku, pôsobí pri nižšej teplote, čo tiež znamená energetickú úsporu.

Perfekcionizmus sa nenosí, nežehlite všetko

Ešte stále máte zafixované, že treba žehliť trenky, nohavičky, ponožky a uteráky? Vzdajte to a znížite tým prievan vo vašej peňaženke. Keď už máte potrebu väčšinu opranej bielizne prebehnúť teplým povrchom, vyhnite sa aspoň naparovaniu, toho gombíka, ktorý má od energeticky úsporného veľmi ďaleko. Namiesto naparovania skôr začnite so žehlením o niečo skôr, kým je bielizeň ešte vlhká, pôjde vám to od ruky a ušetriť tak môžete až 40% energie, čo nie je vôbec málo.

Nezabudnite nás naďalej sledovať, aby vám neušli ďalšie užitočné rady ako ušetriť elektrickú energiu v domácnosti. Tretia časť seriálu sa bude venovať úspore pri využívaní resp. nevyužívaní elektroniky.

 

Team BASSO / mm

 

 

október 22, 2015